Hjerl Hede Frilandsmuseum

Når historien bliver lyslevende

Et eller andet sted i vor fortid kommer vi alle fra landet - vore bedsteforældre eller oldeforældre stammede fra landet, og historier om livet på landet i gamle dage genfortælles i de fleste familier. Besøg en sommerdag den naturskønne Hjerl Hede 20 km øst for Struer, træd ind i den store landsby og oplev et mirakel: Historierne er pludselig blevet levende! Du er dumpet lige ned i tipoldefars tid før år 1900, og landsbyen med dens gårde, huse og værksteder myldrer af liv og aktivitet.

Frilandsmuseum og center for landhåndværk

Det er naturligvis en illusion, her har aldrig ligget en landsby før 1930, da den første bondegård blev flyttet til det naturskønne område ved Flyndersø, og et nyt begreb i den danske museumsverden blev introduceret: ”Levendegørelse!”

I dag har frilandsmuseet Hjerl Hede over 50 gårde og bygninger, herunder landets ældste gård fra 1530, og over 100 personer samt masser af husdyr holder i sommermånederne illusionen i live.

Ud over at fungere som et levende museum har Hjerl Hede en mission som center for opretholdelse af de gamle landhåndværk. I bødkerværkstedet, smedjen, hos karetmageren og hjulmageren, ved drejeren, træskomageren, sivskomageren osv. , overalt arbejder - ofte pensionerede - håndværkere med deres gamle håndværk.

Desværre er mange af disse håndværksfag ved helt at forsvinde. Derfor har Hjerl Hede taget initiativ til at uddanne nye udøvere, som kan videreføre fagenes mange finesser og "fiduser".

På tur i mosen eller tilbage til stenalderen

Da oldefar arbejdede i mosen, var tørvegravning stordrift. På mosebrugsmuseet kan du se, hvordan det gik for sig, og fra tørvemosen er der anlagt en tørvebane, hvor du kan få en tur, trukket af Europas mindste, køreklare damplokomotiv fra 1929.

I den nordøstlige ende af Hjerl Hede springer historien yderligere 4000 år tilbage i tiden. Den beboede stenalderboplads er et kapitel for sig, hvor ikke mindst børn kan bruge timer på at følge stenalderstammens liv og se dem lave stammebåde, lerpotter, flintredskaber, klædedragter eller fiske med bue og pil.