Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandsakvariet, Esbjerg

Vesterhavets og vadehavets museum


Skal man sammenfatte Fiskeri- og Søfartsmuseets kvaliteter i ét ord, må det blive ”børnevenligt”. Her er spændende og imponerende, her foregår en masse, her er muligheder for at udforske ting - og her er søde dyr.

Museet i nordenden af fiskerbyen Esbjerg, på grænsen til ferielandet, er et sikkert valg, når børnene skriger på oplevelser. Og så kan man glæde sig over, at stedet samtidig er gennemsyret af seriøsitet som et statsanerkendt specialmuseum med "Mennesket og Havet" som overordnet tema.

Til det spændende museum er tilknyttet et imponerende saltvandsakvarium, et stort sælarium og en frilandsudstilling, som illustrerer, hvordan kystfiskerlejer, småhavne og træskibsværfter så ud i årene omkring 2. Verdenskrig. Gå på opdagelse i de spændende miljøer, her er masser af flotte skibe og både, og sommeren igennem træffer man f.eks. skibsbyggeren, vodbinderen, rebslageren og havnesmeden i fuld sving med deres traditionsrige håndværk.

Kom på bølgelængde med sælerne og rødspætterneSælerne i museets ½ mio. liter store sælarium kan andet end at lave kunster, være kønne, sjove og lade sig beundre gennem den 15 meter lange undervandsrude. De deltager også i det intense forskningsprogram, der er museets kendemærke, og som bidrager til, at oplysninger, udstillinger, opstillinger og forsøg altid er på omdrejningshøjde med den nyeste viden.

”Klap en rødspætte” - saltvandsakvariets rørebassin er centralt placeret i det nyrenoverede anlæg, for børnenes oplevelse er central, og fisk er andet end smukke former, der glider forbi bag en glasrude. De spræller, flygter, sprøjter, gemmer sig i sandet og lugter - af fisk! Rørebassinnet er naturligvis udgangspunkt for naturvejlederens fiskehistorier.