Schweiz - Mere end bare Toblerone og ostefondue

Lean |
Pixabay.com

Hvis man er til aktiv ferie og masser af natur - eller en mere rolig byferie med fokus på kultur, hygge og god mad, så er der altid en god grund til at tage til Schweiz.

I dette indlæg vil vi give en række ideer til, hvad du skal se og lave i Schweiz.

Vi starter med en kort introduktion til selve landet, Schweiz, og arbejder os videre derfra.

Schweiz grænser op til 5 lande; Frankrig, Italien, Tyskland, Liechtenstein og Østrig, hvilket har gjort, at landet er mangfoldigt og har været lidt af en kulturel smeltedigel.

Der er flere forskellige officielle sprog inden for de schweiziske grænser. Hvilket sprog der tales kommer an på, hvilken landegrænse du er nærmest. De officielle sprog er tysk, fransk, italiensk og rætoromansk, hvor det sidstnævnte tales af ca. 0,5 - 1% af befolkningen.

Er det ved at være en længere årrække siden, at du fik opbygget dine tysk-, italiensk- eller franskkundskaber kan det være en trøst at vide, at der også tales engelsk i størstedelen af landet. Dette gælder især, hvis du taler med den yngre del af befolkningen.

Der skal selvfølgelig også være lidt godt til maven. Inspireret af de omliggende lande har Schweiz skabt et køkken, der er helt dets eget. Det er ofte bestående af relativt enkle, men smagfulde retter.

Befinder man sig for eksempel i Ticino-regionen, som grænser op til Italien, vil man med stor sandsynlighed støde på retter, der er inspireret af det italienske køkken. Her kan det anbefales, at man opsøger en ”Grotto”. Dette er et spisested, der kun findes i regionen, og som serverer lokale og autentiske retter.

Lad os så småt rykke videre til anbefalingerne.

Her giver vi jer 3 byer, der bestemt er et besøg værd, når I slår et smut forbi Schweiz.

  • Zermatt
  • Interlaken
  • Montreux

Zermatt

Pixabay.com

Zermatt er en lille by i den tysktalende del af Schweiz.

Byen er beboet af 5.800 indbyggere og befinder sig i 1.600 meters højde. Omkranset af bjerge - hvor det mest ikoniske er Matterhorn - er det ikke underligt, at en stor del af den lokale historie omhandler alpin sport.

Har du et ønske om at opleve følelsen af at befinde dig på en af de omliggende tinder, er det muligt at tage en kabelbane fra Zermatt til Klein Matterhorn, hvor bestigningen af bjerget Breithorn kan påbegyndes.

Breithorn anses for at være den nemmeste tinde, over 4.000 meter, at bestige. Det tager omtrent 3 timer at nå toppen og derefter komme retur til kabelbanen. Det skal dog nævnes, at du bør ledsages af en professionel guide for at få den bedste og sikreste oplevelse.

Er vandreture i højderne ikke det, der tiltaler dig mest, så er der også mulighed for at tage en tur op i højderne med Gornergrat jernbanen. Toget tager dig fra Zermatt til Gornergrat i en højde af 3.089 meter.

Ruten er ikke mere en knap 10 kilometer lang og stopper flere gange undervejs. Der er på toppen et hotel, et observatorium og en imponerende panoramaudsigt.

Er højder overhovedet ikke noget for dig, så bør du besøge Gorner kløften. Du finder kløften 15 minutters gang fra Zermatt, og du vil ikke fortryde, at du fik denne oplevelse med.

Kløften er siden den sidste istid langsomt blevet dannet af de fossende vande, der løber igennem der - og den er anbefalelsesværdig for hele familien.

Interlaken

Pixabay.com

Interlaken er en lille by med et indbyggertal på omkring 5.000. Byen befinder sig mellem de 2 søer Thun og Brienz. Det er denne placering, der er årsagen til at byen i sin tid fik navnet Interlaken, hvilket direkte oversat betyder ’mellem søer’.

Byen er omgivet af skøn natur, ikke mindst grundet de to førnævnte søer, men også pga. de omliggende bjerge bl.a. Eiger Mönch og Jungfrau, hvilke er nogle af de højeste i Schweiz.

Harder Kulm er et mindre bjerg, der ligger tæt på byen, og som kan bestiges på noget, der ligner 10 minutter. Det foregår selvfølgelig via kabelbane.

Turen op i kabelbanen byder på en fantastisk udsigt, men ikke som dén, der venter dig på toppen. Du når en højde på omkring 1.320 meter og bliver mødt af en udsigt over de førnævnte søer og bjergene Eiger og Jongfrau.

Har du en fascination for jernbaner, så kan du fra Interlaken tage en tur i Jungfraujoch, hvor endestationen er den højest beliggende i Europa.

Linjen er mere end 100 år gammel og går igennem en mere end 7 kilometer lang tunnel for derefter at åbenbare en imponerende udsigt over Aletsch gletsjeren.

Du kan fra stationen tage en elevator endnu højere op og derefter befinde dig i Sphinx observatoriet, hvor du ikke alene kan fryde dig over, at du befinder dig i et af de højest beliggende observatorier i verden, men også over den enestående udsigt.

Montreux

Pixabay.com

Fra de mere naturorienterede byer til den lidt mere urbane scene, så begiver vi os mod Montreux. Byen er omtrent 5 gange større end de to tidligere nævnte i forhold til befolkningstal og er beliggende i den østlige ende af Genevesøen.

Hvert år i juli huser byen den kendte Montreux Jazz Festival, hvor musikere fra hele verden optræder. Der er en lang musikalsk historie forbundet med byen, hvilket bl.a. kan ses ved, at der ved søen er opført en statue af en af byens tidligere indbyggere – Freddie Mercury fra Queen.

Queen havde i øvrigt i en lang periode et studie i byen, hvor de indspillede 7 album. For den passionerede fan kan vi afsløre, at det tidligere studie nu er lavet om til en bar.

Det gamle Château de Chillon, fra det 13. århundrede, ligger også tæt på og kan med fordel besøges. Du kan vælge at sejle, spadsere eller at køre dertil. Det siges at have inspireret litterære personligheder som bl.a. Lord Byron og Jean-Jacques Rousseau.

Her fik I tre solide grunde til at overveje Schweiz, næste gang der skal planlægges ferie.