Top 10-seværdigheder på Bornholm

Søren C. |

Top 10-seværdigheder på Bornholm – oplev de bedste attraktioner på Solskinsøen

Året rundt strømmer turister fra nær og fjern til Bornholm. Men hvorfor vil nogen slæbe hele familien med til en lille ø ude i Østersøen?

Bornholms evne til at tiltrække turister er mildest talt imponerende. Turismen tager udgangspunkt i det enorme potentiale og de mange seværdigheder, som solskinsøen bruger til at lokke nysgerrige feriegæster til den charmerende ø. Du får strand. Du får god mad. Du får tilbuddet om at opleve spændende og unikke seværdigheder.

Det kommer forhåbentlig ikke bag på nogen, at Bornholm har langt mere at byde på end det årlige folkemøde og bornholmere med en karismatisk dialekt. Det smukke stykke af Danmark har både historie, natur og en helt unik stemning.

For at slå ovenstående fast laver vi en top 10 over de mest tillokkende attraktioner på Bornholm. Disse seværdigheder bør du kraftigt overveje at putte ind i din ferieplanlægning, når du får fat på en feriebolig eller et sommerhus i det bornholmske historie- og naturparadis.

Kilde: Unsplash

1. Hammershus – Den største borgruin i Nordeuropa

Denne specielle seværdighed pryder både fotos, malerier og postkort i diverse souvenirbutikker. Selvom du aldrig har været på Bornholm, så har du højst sandsynligt hørt om den berømte middelalderfæstning, som er den mest besøgte seværdighed på Bornholm. Der er selvfølgelig tale om Hammershus, der rager op i landskabet nord for Allinge.

Med små 750 år på bagen er Hammershus en uerstattelig del af danmarkshistorien. Siden den første sten blev lagt, har borgen spillet en væsentlig rolle for blandt andet magthavere. Bygningens betydning og historie kan du nærmest mærke på egen krop, når du går blandt de gamle stenmure.

Selvom fæstningen har set bedre dage, så er ruinen virkelig et besøg værd for hele familien. Der er interessante fortællinger og informationer for de voksne, mens der er en dragende mobilskattejagt for de mindste.

I 2018 blev attraktionen udvidet. Der blev ikke rørt ved selve ruinen, men i stedet åbnede Hammershus Besøgscenter. Herfra kan du se fæstningen fra en panoramaudsigt, som virkelig sætter den store ruin i fokus. Derudover har Hammershus Besøgscenter også en café, shop og en udstilling om Hammershus. Hvad mere behøver vi at nævne? Lad ikke Hammershus gå din næse forbi, når du og din familie er på ferie på Bornholm!

2. Østerlars Rundkirke – Danmarks største rundkirke

Kirker og forsvarsværker. I en kombination mellem de to bygningsværker blev rundkirkerne til i middelalderen. Nogle af disse rundkirker har klaret skærene hele vejen op til den dag i dag.

Vi kan prale med at have hele syv rundkirker i det danske land. Èn på Sjælland, én på Fyn, én i Jylland og fire på Bornholm.

Blandt de fire flotte rundkirker på Bornholm finder du Østerlars Rundkirke. Det er både den største og mest kendte rundkirke. Derfor er den fuldt fortjent en del af vores top 10 over seværdigheder på Bornholm.

Hvis du tager arkitektbrillerne på, så har vi først og fremmest at gøre med en fascinerende bygning. Det runde bygningsværk går cirka tilbage til år 1150, hvor borgere brugte den runde bygning som både kirke og værn mod udefrakommende fjender. Sidenhen mistede Østerlars Rundkirke sin funktion som værn, og i dag fungerer den primært som kirke og som attraktion for nysgerrige og interesserede turister.

De resterende rundkirker på Bornholm er ofte peget ud på et kort over Bornholm med seværdigheder. Hvis dit ophold på Bornholm er presset på tid, så bør du prioritere at besøge den smukke og berømte Østerlars Rundkirke!

Kilde: Unsplash

3. Rokkestenen – Kan du også få rokkestenen til at rokke?

Paradisbakkerne. Her finder du hverken Adam, Eva eller en snu slange. Til gengæld finder du en sten på hele 35 tons, som du på nærmest mirakuløs vis kan få til at rokke.

Rokkestenen på Bornholm går også under betegnelsen vandreblok, da stenen ikke altid har været placeret netop her. Indlandsisen transporterede den enorme klump og efterlod den i Paradisbakkerne. Tilfældigvis endte stenen på en bestemt vinkel, som er årsagen til, at menneskekræfter kan rokke den tunge sten.

Bornholm kan glæde sig ved, at det bornholmske landskab besidder hele tre store rokkesten, som i bund og grund skaber gratis oplevelser for hele familien. Den store sten i Paradisbakkerne er den største, mens de resterende to sten ligger i henholdsvis Almindingen og Rutsker Højlyng. Alle tre rokkesten er overraskende fascinerende at se i virkeligheden – for både store som små.

4. Helligdomsklipperne – En fantastisk naturseværdighed for alle turister

Har du planer om at leje en feriebolig eller et sommerhus i nærheden af Tejn og Gudhjem? Så lav plads i ferieprogrammet. Du og din familie skal til Helligdomsklipperne.

Årtusinder med erosion skaber ofte naturseværdigheder, som er imponerende at opleve på nært hold. Det samme gør sig gældende med Helligdomsklipperne. Det fascinerende stykke natur er klart blandt de største attraktioner på Bornholm – hvis ikke i hele Danmark!

Her finder du dybe kløfter, skarpe skær og klippevægge med huler og grotter. I sig selv er synet af naturseværdigheden et besøg værdigt. Det stopper bare ikke helt endnu.

Under et besøg til Helligdomsklipperne har du mulighed for at komme hele 60 meter ind i en grotte ved navn Den Sorte Gryde. I grotten kan du rende ind i den bornholmske grotteedderkop, der har et virkelig pænt spind. Derudover byder området nær Den Sorte Gryde og Helligdomsklipperne på klatring, bådture og synet af den sjældne klipperøn.

5. Dueodde strand – Turisters foretrukne sandstrand på Bornholm

Det er nærmest en selvfølge, at et naturparadis som Bornholm bør have en berømt sandstrand. Heldigvis er det også tilfældet. Sandstranden hedder Dueodde strand.

Med sit ekstremt fine sand er Dueodde strand den mest berømte strand på hele Bornholm. Det er en gratis oplevelse, som både øboerne og turister kan nyde året rundt. Både store og små kan plaske rundt i det klare vand, mens solskinnet bager på den kilometerlange sandstrand.

Strandens lange strækning giver et hav af muligheder. Nogle steder er stranden smal, mens andre steder er brede. Tilmed byder stranden også på et område med klitter og gryder, hvor du og din familie kan nyde en stranddag i ro og fred.

Kilde: Unsplash

6. Jons Kapel – Et klippeparti med en religiøs historie

Indtil videre i vores top 10 består de fleste af attraktionerne på Bornholm af seværdigheder, som naturens kræfter står bag. Det samme gør sig gældende med Jons Kapel, der er en hule i klippen ved navn Jons Kirke.

Jons Kapel ligger på Bornholms vestkyst, og klippehulen går også under betegnelsen tør ovn. Men hvad er det? I bund og grund er der tale om klippehuler, der opstod i en tid, hvor havets overflade ragede højere end i dag. Dette kan du lære meget mere om, hvis du besøger Jons Kapel.

Det er dog ikke betegnelsen som tør ovn, der giver klippehulen en plads blandt de største seværdigheder på Bornholm. Det er til gengæld historien bag hulen!

For at bevare spændingen vil vi blot fortælle, at Jon efter sigende var en missionær, der ville gøre bornholmerne kristne. Resten af historien kan du høre ved Jons Kapel, hvis du kan komme ned ad de over hundrede trappetrin, som fører ned til stranden ved seværdigheden.

7. Christiansø – en del af de to historiske øer i øgruppen Ertholmene

Vi sagde tidligere, at Bornholm er fyldt med unikke seværdigheder. Christiansø er ingen undtagelse. Med sin historie og natur er Christiansø usammenlignelig med andre dele af Danmark.

Tilbage i 1684 fik Christian V anlagt en fæstning på den lille ø. Fra 1725 blev øen brugt som forvisningssted for diverse livstidsfanger. I dag bliver Christiansø årligt besøgt af omkring 50.000 gæster, der besøger fæstningen og kan fortrøste sig med, at de kommer som turister og ikke livstidsfanger.

Hvis du foretrækker et roligt samfund, flot natur og en hyggelig tidslomme, så er øgruppen Ertholmene det perfekte sted for dig. Her får du et afbræk fra hverdagens stress og jag.

Et almindeligt besøg på Ertholmene tager blot en formiddag, men du gør klogt i at tage en overnatning i en feriebolig. På den måde har du tid til at fordybe dig i øernes små kroge, der er fyldt med historie. Overordnet er der rigeligt med aktiviteter, som du kan gå i krig med på både Christiansø og Frederiksø. Derfor vil en overnatning eller flere overnatninger være en overvejelse værd!

8. Ekkodalen – En sjov og flot oplevelse for både store og små

I Almindingen ligger der en sprækkedal, der strækker sig omtrent to kilometer gennem området. I sig selv er den smukke, store skov eftertragtet hos vandreglade turister, som gerne vil have naturen helt ind under neglene.

På en vandretur gennem Almindingen er det oplagt at lægge et visit ved Bornholms største sprækkedal, der er navndøbt Ekkodalen. De bratte og lodrette klippevægge ligger til grund for dalens navn. Man skulle nærmest tro, at væggene råber tilbage, når diverse turister sætter spørgsmålstegn ved Møllers yndlingsdrik.

Ekkodalen ligger øst for Rønne, og dalen er mere eller mindre placeret midt på øen. Derfor er det forholdsvis nemt at klemme denne naturoplevelse ind i enhver ruteplanlægning, når du vil opleve de fleste af de mange seværdigheder på Bornholm på kort tid.

9. Bornholms Kunstmuseum

Den forbløffende natur på solskinsøen lokker mange turister til. Mens naturen er i højsædet hos nogle, vil vekslende aktiviteter være bedre for andre. Heldigvis byder Bornholm også på seværdigheder, som du kan opleve og nyde på regnfulde sommerdage.

Bornholms Kunstmuseum er en indendørs attraktion, der siden 1993 har rummet både ældre og nyere kunst- og kunsthåndværker. Dette museum på Bornholm ligger små seks kilometer fra Gudhjem. Derudover ligger museet i nærheden af Helligdomsklipperne. På den måde kan du på samme dag kombinere arkitektur skabt af naturen samt menneskeskabt arkitektur i form af et moderne museum.

Et besøg på Bornholms museum er yderst interessant for de fleste – muligvis med undtagelse af mindre børn. Hvis du har små børn med på ferie, så vil andre seværdigheder på Bornholm være et sikrere valg. Hvis jeres feriedestination bliver en anden end Bornholm, så kan du passende tjekke vores guide til den perfekte familieferie med børn i Danmark!

10. Nordbornholms Røgeri – et inspirerende besøg for både synet og smagsløgene

Elsker du røget mad? I så fald er et besøg til solskinsøen det helt rette valg. Flere steder på den lille perle i Østersøen ligger der hyggelige røgerier, som både har en fantastisk placering og lækre menuer.

Tilbage i 1898 opstod et af disse røgerier, hvis primære opgave var at ryge sild til de mange københavnere på fastlandet. Røgeriet hedder Nordbornholms Røgeri og indgår i vores top 10 over spisesteder på Bornholm. Stedet kombinerer røgvarer og udsigt i høj klasse, hvilket giver røgeriet en stor status blandt de fine madsteder på øen.

Mens du spiser en røget laks eller sild, kan du spejde ud over de blålige bølger i Østersøen, hvilket ligesom med maden kræver et foto for at forevige øjeblikket. Selvom madoplevelserne i sig selv er delikate, så er hele stemningen og omgivelserne under en bornholmsk middag virkelig noget for sig. Derfor gør du dig selv en tjeneste, hvis du mellem dine besøg til de mange attraktioner på Bornholm kan forkæle dig selv med et måltid på en af de lækre restauranter i ferieparadiset!

Kilde: Unsplash

Besøg Bornholm – du vil ikke fortryde det

Det er næsten uhørt at samle de bornholmske seværdigheder i en top 10. Først og fremmest fortjener hver enkelt af de nævnte seværdigheder et besøg, da de er imponerende på hver sin måde. Dernæst er det svært at kategorisere, hvad netop du finder mest spændende ved de mange forskellige former for oplevelser på Bornholm.

Alligevel har vi kastet os ud i denne rangering af attraktioner på Bornholm, sådan du kan finde inspiration til dit næste øhop på den charmerende ø i Østersøen.

Med en fri uge i kalenderen, et kort over seværdigheder på Bornholm og et lejet sommerhus har du gode forudsætninger for en fantastisk stund i bornholmske rammer. Du kan nyde en badetur på Dueodde strand. Du kan forkæle smagsløgene med god mad på Nordbornholms Røgeri. Sidst, men ikke mindst kan du opleve det prangende Hammershus og unikke Christiansø samt meget mere!