Bornholm Bornholm Bornholm

Stinna B |
Kilde: Pixabay.com

Hos Cofman elsker vi at holde ferie i Danmark, og vi elsker især de danske øer. Derfor vil vi her give et bud på hvad Danmarks femtestørste ø, Bornholm, har at byde på.

Tag til solskinsøen Bornholm, og oplev særpræget natur og gamle ruiner. Smag på de kulinariske oplevelser og smag de stolte traditioner som Bornholm tilbyder.

Hammershus | Kilde: Pixabay.com

Hammershus Slotsruin

Blandt Bornholms seværdigheder er Hammershus Slotsruin den mest besøgte. Man mener at Hammershus blev opført af kirkemagten engang i 1200-tallet og blev brugt som afsæt for de danske korstoge. I 1600-tallet mistede borgen sin militære betydning og fungerede herefter som statsfængsel. Igennem tiden har ruinen skiftet hænder, men blev igen dansk og opgivet af magtherrerne i 1743, og bornholmerne fik deres ruin tilbage. I 1822 blev ruinen fredet ved kongelig forordning, dog i meget dårlig stand, og i slutningen af 1800-tallet begyndte nationalmuseet en stor renovering af ruinen.

Rundkirke | Kilde: Pixabay.com

Rundkirker

I Danmark findes der 7 rundkirker, hvoraf 4 af dem er at finde på Bornholm. Rundkirkerne har et rundt kirkeskib i modsætningen til de andre kirker, og har ikke et sideskib, med en kerne i midten af kirken der enten er rund eller ottekantet.

Den største rundkirke er Østerlars Rundkirke, og også den flest mennesker kender. Den højeste og mest elegante af de fire kirker er Olsker Rundkirke. Den bedst bevarede rundkirke er Nylars Rundkirke, og den mindste og nyeste kirke er Nyker Rundkirke.

Foruden de fire rundkirker er der i alt 22 andre folkekirker på Bornholm

Kilde: Pixabay.com

Almindingen Skov

Besøg Almindingen Skov, Danmarks femtestørste skov. Her kan du for eksempel besøge Rokkestenen. En sten der kom til Bornholm med istiden og blev ”placeret” således at den kan rokkes med, hvis du rokker den det rigtige sted. Stenen vejer 35 tons og er 4x3x2 meter stor.

Oplev også Bornholm højeste punkt, Rytterknægten. Ved Rytterknægten finder du tårnet Kongemindet, som blev bygget i 1856 til minde om Frederik VII og grevinde Danner, som besøgte øen og stedet få år forinden. Tårnet er i dag 184 meter over havet og man har derfra udsigt over hele Bornholm. Tårnet bruges også til ornitologiske observationer.

Gå heller ikke glip af Ekkodalen, en af de største sprækkedale på Bornholm. Der findes cirka 70 sprækkedale på Bornholm, som er opstået på grund af store spændinger i undergrunden. Ekkodalen er op til 70 meter bred og har op til 20 meter høje klippevægge. Ekkodalen har fået sit navn, da lydene giver ekko når de kastes op ad de store klippevægge. Noget børn og barnlige sjæle finder meget sjovt og kan bruge lang tid på. ”Hvad drikker Møller??” – ”Øller”.

Kilde: Pixabay.com

Bornholmske Røgerier

Trænger sulten sig på og vil man opleve en af de bornholmske specialiteter, kan maden nydes på en af de bornholmske røgerier; Allinge Røgeri, Svaneke Røgeri og Gudhjem Røgeri.

For at få den mest autentiske oplevelse på den bornholmske fiske-specialitet ”sol over Gudhjem”, skal Gudhjem Røgeri selvfølgelig besøges.

Hvis I vil prøve at lave retten selv, kan I her se hvilke ting I skal bruge;

Ingredienser til 2 personer:

2 røgede sild

2 skiver groft rugbrød

Evt. lidt smør

2 rå æggeblommer

6 radiser

2 spsk. Klippet purløg

8 ringe rødløg

Salt og peber

Kilde: Pixabay.com

Bornholm byder på mange spændende aktiviteter, naturoplevelser, gourmetoplevelser og meget andet. Øen er et besøg værd mindst én gang i dit liv. Der er en masse at opleve for både store og små, ung som gammel.