Top 3: De bedste danske vandrestier og -ruter

Dorte |
Pixabay.com

“At reise er at leve” - H.C. Andersen, Mit Livs Eventyr 1855

Andersen var en ivrig rejsende og besøgte store dele af verden i en 43 årig periode.

Ligesom Andersen elsker danskerne at tage afsted og få lidt vind i håret. Især i disse tider, hvor vi bliver forstyrrede af flere ting end nogensinde, kan man godt få brug for at tage på eventyr langt væk fra hverdagen.

Man kan for eksempel pakke en rygsæk, snøre støvlerne og tage på vandring rundt i det danske land. Danmark har, trods sin beskedne størrelse, meget at byde på af natur- og kulturoplevelser langs vandreruterne.

Skal overnatningen på plads inden afgang, kan man booke en feriebolig hos Cofman. Vi har garanteret en bolig i nærheden af en af de mange danske vandreruter.

Pixabay.com

Klassikeren: Hærvejen

Hærvejen er nok den mest kendte vandrerute i Danmark. Den strækker sig langs det meste af Jyllands højderyg ca. 280 km fra Viborg til Padborg. Hærvejens rute kommer af landskabets udformning efter den sidste istid, samt hvor det var nemmest at rejse op eller ned gennem Jylland uden at støde på alt for ufremkommeligt terræn.

Derfor kommer man i dag forbi nogle af Danmark flotteste monumenter fra bronzealderen og vikingetiden, når man går langs ruten. Man kan også opleve nogle af landets smukkeste heder, kildeområder, egeskove, nåletræsplantager, søer, vilde planter med og uden bær, svampe og spændende dyr. Har man interesse for kultur og historie kan man på ruten også opleve kirker, museer, gårdbutikker, købmandsgårde, bryggeri og kafferisteri.

Se ferieboliger i Jylland.

Pixabay.com

Den nye: Camønoen

Camønoen er med et par år på bagen et af de nyeste vandreskud på stammen. Den strækker sig 175 km fra Møn, Nyord og til Bogø på øerne syd for Sjælland.

Ruten er lavet sådan at alle kan være med: familierne, pilgrimsvandrere, seniorerne, de fysisk udfordrede, de gastronomi-interesserede og de, der gerne vil udfordre sig selv.

Langs ruten har ildsjælene bag placeret ni Camønopauser, hvor man benytte sig af toilet, vand, strøm og få lidt ly.

Overnatter man på Møn eller Nyord, kan man som et af de få steder i Danmark tydeligt se nattehimlen og Mælkevejen, da der her er meget lav lysforurening.

På ruten er der også mulighed for at besøge Møns Museum og middelalderbyen Stege,

Se ferieboliger på Sydsjælland.

Pixabay.com

Den smukke: Bornholms Kyststi

Bornholms Kyststi byder på vandring med betagende udsigt og unikke naturoplevelser. Ruten er 120 km og kan deles op i mindre strækninger alt efter temperament. Hvis man går hele ruten, kommer man både gennem forskellige naturlandskaber, mange af Bornholms byer og de mere end 30 havne på øen.

Man kommer til at gå i forskellige terræner bl.a. skovsti, klippesti og strandsti i løbet af turen.

Bornholm er lig med naturoplevelser, og der er nok at opleve. Tag til Kobbe Å og Døndale Å, og se det 25 meter høje vandfald Døndanefaldet. Man kan også besøge Ekkodalen, der med sine 12 km er Danmarks længste sprækkedal. Der er også god mulighed for at få en storslået udsigt ud over Østersøen.

Se ferieboliger på Bornholm.

(Kilde: pixabay.com)

Hav udstyret i orden

Vil du prøve kræfter med en længere vandretur - som en af de ruter, vi har nævnt herover - er det godt at have det rigtige udstyr med og på. Selvom ruterne sagtens kan være kortere, er det altid en god ide at forberede sig godt.

Vil du være godt forberedt på alt, hvad sådan en tur kan byde på, er det en god ide at anskaffe sig:

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestave

Vandresokker

Rygsæk med bryststropper

Regnponcho, regntøj eller regnslag til rygsækken

Rejsehåndklæde i mikrofiber

Diverse fodplejeprodukter

Sovepose

Liggeunderlag

Brug altid din fornuft. Pak så det passer til vejret og vandringens længde og sværhedsgrad. Du må tage stilling til, om vejret er godt nok til, at du kan overnatte under åben himmel eller i shelter, eller skal du på udkig efter indendørs overnatningsmuligheder langs ruten.

Andre danske vandreruter, der er en oplevelse værd:

Den Danske Klosterrute (Helsingør-Frederikshavn, 1.700 km)

Fjordstien (langs Roskilde Fjord og Isefjorden, 275 km)

Gendarmstien (Als-Padborg, 74 km)

Himmelbjergruten (Himmelbjerget-Silkeborgsøerne, 40 km)

Himmerlandsstien (Viborg-Løgstør, 69 km)

Kyst til Kyst Stien (Blåvand-Vejle, 120 km)

Molsruten (Grenaa-Aarhus, 80 km)

Nationalpark Mols Bjerge (3 ruter á 19,5 km, 1-5 km og 2,5-13 km)

Nordkyststien (Hundested-Helsingør, 61 km)

Sjællandsleden (Sjællands Odde-Stevns, 400 km)

Trækstien (Silkeborg-Randers, 70 km)

Øhavsstien (Langeland-Faaborg, 220 km)

Pixabay.com