Top 3 nationalparker i Danmark

Dorte |
Pixabay.com

Uanset årstiden er det altid dejligt at komme ud og opleve den danske natur – hvis du trænger til en afslappende weekend hjemmefra i feriehus, eller hvis du er til masser af frisk luft og udeliv.

Hos Cofman finder du feriehuse for enhver i alle kroge af landet nær de danske nationalparker. Udover masser af naturoplevelser og spændende dyre- og planteliv byder de også på kulturarv og historiens vingesus. Hvad enten det er synlige fortidslevn fra den seneste istid i landskab og på kysterne, de mystiske og sagnomspundne gravhøje og stendysser eller leg og aktiviteter i naturen. er der nok at se og prøve.

Alt det kan du opleve helt tæt på, hvis du besøger én af Danmarks nationalparker, som du finder på Sjælland og i Jylland.

Pixabay.com

Nationalpark Skjoldungernes Land, Sjælland

Sjællands første nationalpark, Skjoldungernes Land, blev indviet i marts 2015. Parken strækker sig over ca. 17 km2 i kommunerne Lejre, Roskilde og Frederikssund.

Parken har mange spændende områder og aktiviteter, som man kan gå på opdagelse i.

Er du rigtig heldig, kan du især i vinterhalvåret se Nordeuropas største rovfugl havørnen, som har et vingefang på op til 2,45 meter, ved Roskilde Fjord.

Særløse Overdrev

Gå på opdagelse i flora og fauna i dette uberørte og uopdyrkede istidslandskab. Her finder du vegetation som kattehale, eng-forglemmigej, vandrøllike, markfrytle, håret høgeurt og knold-ranunkel.

Tør du tage en dukkert, kan du hoppe i den smukt beliggende skovsø Avnsø ved Bøllesø.

Her er også mulighed for udendørs overnatning i shelter på naturlejrpladsen ved Væverstuen.

Ud over de mange spændende naturoplevelser er her mange gode cykel- og vandreruter.

Boserup Skov

Skoven er blandt de 20 mest besøgte skove i Danmark, og dens artsrigdom og beliggenhed gør den til et populært besøgssted.

Her finder du stier, sheltere, naturlegeplads og mountainbikeruter.

Midt i skoven findes Boserupgård Naturcenter og Traktørsteder, hvor du kan købe lidt til ganen eller gøre brug af bålpladser, gynger og besøge hønsehuset.

Leg jorden er giftig på Midgårdsormen, som er en naturlegeplads bestående af 300 meter væltede træstammer og naturmaterialer.

Selsø og Selsø Sø

Med det 500 hektar store fuglereservat er her nok at kigge på og efter, da søen er en af de mest fuglerige på Sjælland.

Har du taget vandreskoene på, anbefales en tur langs Fjordstien forbi det gamle fiskerleje i Østskoven og op til Østby Havn.

Hvis du kommer i båd, er der mulighed for at lægge til ved Møllekrogen.

Besøg også barokherregården Selsø Slot, der blev bygget i 1576, og som byder på dags- og natomvisninger.

Se vores ledige ferieboliger i Nordsjælland.

Pixabay.com

Nationalpark Thy, Nordjylland

I ti år har man kunnet besøge Danmarks største nationalpark, Thy, mellem Hanstholm og Agger Tange på Jyllands vestkyst. Den har et areal på 244 km2. Området er formet af mange århundredes sandflugt med de store, øde og vindblæste klitheder, der internationalt har en helt unik status.

Er du mere nysgerrig på naturen i parken, kan du benytte dig af læringstilbuddene på Nationalparkskolen eller booke en lokalkendt naturvejleder.

Vildmarks- og nationalparksture

Få en guidet tur i Hanstholm Vildtreservat, kom på krondyrssafari og spis bålmad i Thys plantager. Eller tag på tranetur ved Alvand Klithede, oplev naturen omkring Lodberg Fyr, få en på opleveren med en rask tølttur i parken på islandske heste. Du kan også tage på fem-dages vandring med naturoplevelser og historier fra en stedkendt guide, sansesafari med overnatning - eller en anderledes overnatning i sheltere, telt eller høstak ved Fredskilde Å.

Det’ for børn

Der er gode muligheder for at bade ved kysten langs parken, og har du mod på det, er der mulighed for at prøve kræfter med surfing ved Klitmøller.

Vil man prøve en anderledes badeoplevelse er der gode muligheder for det i parken. Længere inde findes de klare ferskvandssøer Nors Sø og Vandet Sø med sigtbarhed på helt på til syv meter. I gamle dage var de havbugter, der blev afskåret fra Vesterhavet efter den sidste istid.

Er vejret ikke til en strandtur har Tved og Vilsbøl Klitplantage skovlegepladser, eller man kan prøve kræfter med at finde poster i sidstnævnte plantage.

Nationalparkssafari med kort og kikkert

I parken har du god mulighed for at se mange af de spændende dyr, som lever vildt i Danmark - blandt andet tranen, krondyr, havørn, den spættede sæl, hugorm, rådyr, odder, ulv, natravn og forskellige slags trækfugle. De bedste steder at se dyrelivet er Isbjerg, Svaneholmhus, Skrænten ved Saarup, Lodbjerg Fyr og Fugletårnet syd for Nors Sø og nord for Aalvand.

Se vores ledige ferieboliger i Nordjylland.

Pixabay.com

Nationalpark Mols Bjerge, Djursland

Gå på opdagelse i et landskab formet af tonsvis af is og vand over millioner af år i Mols Bjerge, hvor du kan se høje toppe, dybe dødishuller og sjældne markfirben. I parken finder du også 40 ud af 200 habitatområder, som er bevaringsværdige naturtyper.

Du kan også slå et smut forbi Kalø Slotsruin, bronzealderhøjene, Fregatten Jylland, Glasmuseet eller gå en tur i Ebeltofts idylliske middelaldergader med toppede brosten, bindingsværkshuse og stokroser.

Naturoplevelser i parken

Gå ad stierne i Hestehave Skov, og se skrænterne, der blev skabt i stenalderen efter istidens ende. Samme oplevelse kan du få i Egsmark Plantage, hvor du også komme en rejse tilbage til dengang, heden blev plantet til med træer.

Mols Bjerge bærer præg af at jorden er blevet opdyrket og pløjet med hjulplov indtil år 1800. Dette ses ved de velbevarede højryggede agre.

Vil du have en 360 graders panoramaoplevelse skal du besøge Trehøje. Her kan se du se Aarhus, Ebeltoft og de fire vige: Kalø, Begstrup, Knebel og Ebeltoft. Her findes også spændende flora som slåen-, rose- og enebuske.

I parken findes mange interessante fugleområder, og du har i løbet af året mulighed for at se rødryggede tornskader, hedelærker, skovpiber, musvåger, splitterner, hjejler, og hvis du er rigtig heldig havørne ved Stubbe Sø.

Historiens vingesus

Se langdyssen StoreStenhøj fra ældre bondestenalder i Hestehave Skov.

Gå ad trampestierne over marken, og kom til de myteomspundne Stabelhøje fra bronzealderen, hvor de underjordiske væsner vætter bor. Højene er opstået, da isen stoppede sin fremdrift her under den seneste istid, og fra toppen er der en flot udsigt over blandt andet Kalø Vig.

Porskær Stenhus er landets største stendysse fra bondestenalderen, som har en dæksten, der vejer imponerende 11,5 ton.

Aktiviteter for alle

Parken byder på aktiviteter for alle størrelser selskaber og for folk i alle aldre - blandt andet guidede cykelture, gulplet-vandreruter, hygge- og motionsløb i alle slags terræner, overnatning under åben himmel eller i sheltere, ture på hesteryg, kajak- og sejlture, fiskeri fra strand og båd langs 188 km kystlinje, windsurfing, kitesurfing, paraglidning, 13 km lang mountainbike rute i Sdr. Plantage.

Se vores ledige ferieboliger på Djursland.