H.C. Andersens Hus

Tilbage til eventyret

H. C. Andersens Hus i Hans Jensens Stræde i Odense er med stor sandsynlighed den verdensberømte digters fødested. Kvarteret består den dag i dag af arbejderboliger fra slutningen af 1700-tallet. Det var i dette miljø, at Hans Christian Andersen blev født den 2. april 1805.

Odense var på det tidspunkt en købstad med ca. 6000 indbyggere, og H. C. Andersens familie hørte til nær bunden af samfundets rangstige. Odense satte sine tydelige spor i hans forfatterskab, vi genkender de krogede gyder, åen, fattiggården osv.

Han glemte aldrig sin opvækst i de små kår, stærkest udtrykt i eventyret ”Den grimme ælling”, og han blev på europæisk plan den første anerkendte forfatter, der voksede op fra almuen.

Et moderne museum

Ganske vist er H. C. Andersens Hus et digtermuseum, oven i købet et af verdens ældste, hvor man kan se de små stuer, der var digterens fødehjem, men det er samtidig et hypermoderne museum, opbygget og ombygget op til H. C. Andersens 200-års fødselsdag i 2005. ”H. C. Andersens Hus” er dog langt mere end det idylliske hus på gadehjørnet, som blot udgør en lille del af museumskomplekset.

Tag med på en rejse gennem H. C. Andersens kreative verden af billedkunst, bøger, tegninger og klip. H. C. Andersen er oversat til 150 sprog, kun overgået af Bibelen, og det skyldes ikke effektiv markedsføring, men at han har noget centralt at fortælle det moderne menneske.

Museet forsøger at gå bag om forfatteren H. C. Andersen, der menneskelig set var både uhyre interessant og særdeles særpræget. Tag på en levende opdagelsesrejse i hans fodspor. Og det er ikke kun i ord og eventyr, for H. C. Andersen var et kunstnerisk multitalent, hvis frembringelser er forbløffende i skønhed og teknik.