Vikingecenter Fyrkat

På opdagelse i vikingetiden

Vikingetiden har en hel speciel tiltrækning på unge og gamle: Flotte skibe, drabelige danske krigere som hærgede Europa, mystik, hedensk gudedyrkelse, høvdinge, konger og imponerende fæstninger. På Vikingecenter Fyrkat formår man at forene viden og oplysning med aktivitet for de besøgende. Centeret er bygget op som en kopi af en rig vikingebondes gård, der lå i Vorbasse nær kongebyen Jelling, hvor Harald Blåtand holdt til. Vikingegården er opført ca. 1 km. fra ringborgen Fyrkat, som er bygget netop i vikingekongen Harald Blåtands regeringstid.

Ideén bag vikingegården er, at man gennem forskellige aktiviteter skal kunne få et lille indblik i, hvordan dagligdagen formede sig for vikingetidens bonde. Der er mulighed for, at skoler og turister kan bo og leve, som man gjorde i vikingetiden, og tage del i mange forskellige aktiviteter. I besøgscenteret kan man klæde sig ud som viking, både i hverdagstøj og klædt til kamp.

Der arrangeres leg og andre aktiviteter, f.eks. madlavning over bål, bagning, arbejde med uld og garn, smedning, bueskydning og meget mere.

De mystiske ringborge

Selvom Fyrkatborgen i dag er en rekonstruktion af et fordums magtcenter, er det ikke svært at fornemme historiens vingesus, når man står på stedet. Man kan næsten høre larmen fra de mange soldater og deres familier, som i en kort årrække beboede borgen. Fyrkat er en af de fire vikingeborge i Danmark og to i Skåne, der opførtes i årene omkring 980. Da alle borgene er bygget efter præcis samme mønster, er de formodentlig bygget på nogenlunde samme tidspunkt og af den samme bygherre, nemlig den danske konge.

Fyrkat har været særdeles godt befæstet og har derfor nok tjent et militært formål. Fra borgen har det været muligt at kontrollere den trafik op gennem Jylland, som måtte passere åen længere mod vest. Alle ringborgene er placeret på steder, der var af strategisk vigtighed. Borgene har muligvis været brugt til at fastholde og synliggøre kongens magt.