Nationalmuseet

Hele Danmarkshistorien på et sted

Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum. Selvom museet har betydelige samlinger fra udenlandske kulturers historie, så er det først og fremmest Danmarkshistorien og alle de genstande, som den repræsenterer, der er hovedemnet.

Nationalmuseets samlinger er ufatteligt rige og favner vidt. Det er på Nationalmuseet, du både kan se alle klenodierne, bl. a. Solvognen og Egtvedpigen, og samtidig få et fantastisk indblik i den natur, kultur og de mennesker, som er baggrunden for de enestående fund. Samlingerne fortæller om mennesket i Danmark gennem 10.000 år og giver indblik i og mulighed for at sammenligne med fremmede kulturer kloden rundt.

I det imponerende museum, indrettet i et smukt 1700-tals palæ i Københavns hjerte, finder også børnene deres eget museum, og særudstillinger sætter fokus på spændende emner som ”Norden i skyggen af romerriget” eller den indiske ”Gud er en kvinde”.

Lig, guld, sten og råddent træ

Fra stenalderen er det især yngre stenalders optimering af flintsmedens kunst, der imponerer. Samlingernes pragtstykke er flintdolken fra Hindsgavl, et kun 1 cm tykt mesterstykke. Fundene fra bronzealderen er særdeles rige. Egtved-pigen er en yndefuld repræsentant for de mange velbevarede fund fra egetræskister i de store bronzealderhøje, og de svungne bronzelurer er blevet et dansk nationalsymbol.

Fra jernalderen kan opleves f.eks. den 21 meter lange Hjortspringbåd, Europas ældste krigsbytteoffer, eller det imponerende Gundestrupkar fra 1. årh. f. Kr. Det store sølvkar er et af de fineste europæiske sølvarbejder der findes, og dets motiver rummer en fantastisk billedverden fra især den keltiske mytologi.

Fra både jernalder og vikingetid findes betydelige guldfund, og Nationalmuseet er også hjemsted for hovedparten af de danske runesten. Rige middelaldersamlinger, interiører fra 1800-tallet og landets vigtigste møntsamling, jo Nationalmuseet er andet end bare oldtidens skatte.