Moesgård Museum

På museum på den smukke herregård

Et besøg på Moesgård Museum er en usædvanlig oplevelse. Forestil dig de smukkeste bakker kun 8 km syd for Århus centrum, med små snoede veje, hyggelige landsbyer osv. Her i kanten af Marselisborgskovene finder du en stor smuk, hvid herregård fra slutningen af 1700-tallet, med gamle alléer, søer, romantisk engelsk landskabspark, græsgange og gamle træer.

Herregården Moesgård har siden 1968 huset Forhistorisk Museum, i dag Moesgård Museum. Museet har omfattende arkæologiske og etnografiske samlinger samt en Oldtidssti. Året igennem er Moesgård ramme om en lang række begivenheder og aktiviteter for både store og små, kulminerende med det store traditionsrige og stemningsfyldte Vikingetræf i den sidste weekend af juli.

På naturtur i kulturlandskabet

Moesgård er i kraft af stedets store skønhed, det stemningsfulde kulturmiljø og den vidunderlige natur altid et besøg værd, uanset om man stikker næsen indenfor til de fængslende udstillinger eller ej. Følg f.eks. den ca. 3 km lange Oldtidssti på en oplevelsesrig tur gennem noget af Østjyllands smukkeste natur. På turen oplever du herregårdsparken, det idylliske traktørsted Skovmøllen ved Giberåen, den gamle bøgeskov, åbne overdrev og den maleriske strand. Undervejs passeres spændende rekonstruerede oldtidshuse og gravmonumenter.

Grauballemandens sidste hvilested

Moesgårds største attraktion er Grauballemanden, et mere end 2000 år gammelt moselig. Han er det eneste fuldstændigt bevarede moselig fra jernalderen og har for få år siden været på hospitalet og blevet undersøgt ved hjælp af de nyeste videnskabelige metoder. Udstillingen omkring hans sidste hvilested fortæller om disse undersøgelser, der bringer os forbavsende tæt på hans historie, inden han mødte sin skæbne som offer til guderne, henrettet og kastet i mosens sure brune, men konserverende vand.

Det store offerfund fra Illerup Ådal med våben og udstyr fra en 1000 mand stor jernalderhær er et andet af museets klenodier.