Louisiana

Kunst i spændende rammer

Der er flere årsager til, at Louisiana er blevet Danmarks mest besøgte museum med over ½ mio. gæster årligt. Ganske vist har Louisiana en fremragende samling af internationale kunstnere som Francis Bacon, Dubuffet, Sam Francis, Giacometti, Kiefer, Picasso, Rauschenberg og Warhol, men andre danske kunstmuseer har også samlinger i verdensklasse.

Populariteten hænger snarere sammen med en helt usædvanlig gunstig kombination af kunst, arkitektur ligeledes i verdensklasse og omgivelser, der i sjælden grad spiller sammen med kunst og bygninger.

At træde ind på Louisiana minder mest af alt om at træde ind i en smuk kirke. Sanseindtrykkene fra billeder, skulpturer, parken og udsynet over vandet, som de store panoramavinduer trækker ind i bygningen, rammer meget stærkt og lader de færreste uberørt. Selvom Louisiana lokker med 6-8 særudstillinger om året, er det besøget, stedet og stemningen, der får folk til at vende tilbage.

Louisiana tilbyder tillige filmforevisninger, koncerter, et Børnehus i tre etager, café og en velassorteret museums-butik med kunstbøger, grafik, plakater, design og musik.

Parken og kunsten

En herskabsvilla i Humlebæk fra 1855, bygget på et skrånende terræn mod Øresund var udgangspunktet for det første museumsbyggeri, som stod færdigt i 1958. Initiativtageren var ostehandler Knud W. Jensen. Museet er siden udvidet adskillige gange, senest i 1998, men det er lykkedes arkitekterne Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert - trods vekslende tiders vidt forskellige behov - at bevare museet som en arkitektonisk helhed.

Louisianas skulpturpark er legendarisk. I den smukke park med de gamle træer er opstillet omkring 60 værker af kunstnere som Jean Arp, Max Bill, Alexander Calder, Max Ernst, Henri Laurens, Joan Miró og Henry Moore. Skulpturerne er enten opstillet så de kan betragtes indefra, eller de er placeret i særlige skulpturgårde. Andre værker står frit i parken i smukt samspil med græs, træer og vand.