Stenaldercenter Ertebølle

Kan du sejle i en udhulet træstamme?

Eller kan du ramme plet med stenaldermandens bue og pil? Et besøg på Stenaldercenteret i Ertebølle kan give dig svaret. På centeret kommer du ca. 6000 år tilbage i tiden, til jægerstenalderens afslutning, hvor Ertebøllefolket beboede kysten kun få hundrede meter fra centeret. Hvordan så deres boplads ud? Lugtede køkkenmøddingen? Hvad troede de på? Gik de nøgne rundt og hyggede sig i et behageligt klima, i en natur fuld af overflod - eller var livet hårdt? Stenaldercenteret Ertebølle giver en del af svaret - resten er overladt til din egen fantasi!

Stenaldercenteret arbejder med eksperimental arkæologi såsom fremstilling og forarbejdning af flintredskaber, beredning og garvning af skind m.m. Derudover arbejdes der lejlighedsvis med fremstilling af stenalderrelaterede redskaber fra indianske kulturer.

Ertebølle i historiebogen

Ertebølle er en lille landsby, men på trods af det klinger navnet velkendt blandt arkæologer og de, der kan huske historieundervisningen i skolen. Stedet kom til at give navn til en periode i vor historie, Ertebøllekulturen. Det skyldes, at Nationalmuseet i 1890'erne udgravede en kæmpestor dynge østers- og muslingeskaller på stedet og opdagede, at den var menneskeskabt, og at mennesker havde boet bogstaveligt talt ovenpå dyngen. Begrebet ”køkkenmødding” fik sin plads i europæisk faglitteratur p.g.a. Ertebøllekulturen. Bopladser fra denne jæger- og samlerkultur er fundet mange steder i Danmark, Sydsverige, Slesvig-Holsten og langs den nordtyske østersøkyst.

Centrets udstilling skildrer naturen i og omkring Ertebølle for 6-7000 år siden og menneskers liv i et landskab, hvor havet stod 5 - 6 meter højere end i dag, og hvor urskoven var som en mørk mur tæt ved kysten. Udstillingen er krydret med en række arkæologiske fund fra stedet, specielt redskaber udført i flint eller i ben.

Stenaldercentret ligger i et usædvanligt smukt naturområde med direkte udsyn over Limfjorden. Fra centret er der kun få hundrede meter til Ertebølle Hoved med de bratte skrænter ned mod fjorden.