ARoS Aarhus Kunstmuseum

En oplevelse i verdensklasse

Når du som turist besøger Jyllands hovedby, har det hidtil været et ”must” at besøge Købstadmuseet Den Gamle By, der har været byens mest kendte attraktion gennem årtier. I april 2004 fik Århus imidlertid en ny attraktion i absolut verdensklasse, ARoS, som i øvrigt bærer byens første navn, der betyder ”byen ved åens munding”.

Du finder ARoS i hjertet af Århus med så prominente naboer som Århus Rådhus, Retsbygningen og Musikhuset. Den store firkantede rødstensbygning varsler udefra ikke i sig selv noget specielt, men når du nærmer dig bygningen, fornemmer du, at der er en usædvanlig oplevelse i vente. Dels aner du bygningens indre gennem glasset, dels øjner du museets vartegn, den 5 meter høje, fantastisk realistiske skulptur af en sammenkrummet dreng, ”Boy”, skabt af den australske kunstner Ron Mueck. Begge dele varsler, at du har noget stort i vente.

Kunstens kraftcenter

Når du træder ind i ARoS, er det svært at tilbageholde et ”wow”. Et imponerende kurvet rum deler museet i to halvdele fra kælder til tag gennem 9 etager, kranset af balkoner og sammenbundet af gangbroer og vindeltrapper. Her findes rum med udstillinger, pauserum, børnemuseum, informationscenter, bibliotek, butik, café og en tagrestaurant med udsigt over byen og Århusbugten. 

Husets 17.800 m2 gør ARoS til et af Europas største kunstmuseer. Her er plads til særudstillinger og ni rum med international installationskunst, samt store sale med museets egne samlinger af kunst fra 1700-tallet frem til i dag.

ARoS ejer bl. a. en af Danmarks bedste samlinger af dansk guldalderkunst, landets fineste samling af danske modernister fra starten af 1900-tallet og verdens største Per Kirkeby-samling, foruden værker af en række fremtrædende, internationale nutidskunstnere som Bill Viola, Olafur Eliasson, Tony Oursler, James Turrell, Carsten Höller m. fl..

Moderne installationskunst kræver god plads, og det har ARoS. Besøg museet og lad dig provokere, underholde, imponere - eller blot henføre og fortrylle!