Kronborg Slot

Spænding, skønhed og drama

Her ved indsejlingen til Øresund har Kronborgs kanoner kontrolleret al skibstrafik gennem 500 år, helt tilbage fra 1420, hvor kong Erik af Pommeren byggede en borg på stedet og begyndte at opkræve den berygtede Øresundstold.

Frederik II skabte det Kronborg, vi kender i dag. Ovenpå middelalderborgen byggede han 1574-85 et af Nordeuropas smukkeste og mest elegante renæssanceslotte. Kongen var stærkt inspireret af de europæiske fyrstehuse, hvor rigdom og skønhed var vigtigere end militær magt, men han glemte dog ikke Kronborgs strategiske betydning, og fæstningen blev gennem de næste 100 år fortsat udbygget med bastioner, voldgrave osv..

Kronborg var beboet af den danske konge, og Helsingør var i kraft af Øresundstolden en af Europas betydelige byer. Da William Shakespeare omkring år 1600 gjorde Kronborg til scene for sit berømte skuespil ”Hamlet” om den danske sagnprins og hans ulykkelige skæbne, blev Kronborg med et slag verdensberømt. Efter en brand i 1629 genopførte kong Christian IV slottet, og en række moderniseringer og nyudsmykninger i barokstil blev udført. Kronborg fungerede som en af kongens boliger frem til omkring år 1700, og den dag i dag anvender det danske kongehus Kronborg til repræsentative formål.

Slot i fint selskab

Kronborg er de seneste år kommet i særdeles fint selskab. Slottet figurerer nemlig på UNESCO’s verdensarvsliste - i selskab med pyramiderne og 1092 andre kulturhistoriske lokaliteter på verdensplan. Udpegningen er sket på grund af Kronborgs rolle som et af de betydeligste monumenter over renæssancens og barokkens livsstil i samfundets top og dets usædvanlige strategiske og økonomiske funktion i Nordeuropa gennem århundreder.

Et besøg på Kronborg byder på skønhed, romantik, oplysning, gys og gru, alt formidlet på spændende vis og nydt af omkring 200.000 danske og udenlandske turister årligt. I kasematterne dybt under Kronborgs bastioner kan du besøge den slumrende sagnhelt Holger Danske, som kun vågner af søvnen i ufredstid.