Ny Carlsberg Glyptotek

Antik kunst i verdensklasse

Ny Carlsberg Glyptotek er et kunstmuseum i verdensklasse, beliggende i centrum af København nær Rådhuspladsen og Tivoli. Glyptoteket rummer Nordeuropas største samling af antik kunst - især skulpturer - fra kulturerne omkring Middelhavet. I samlingerne fra Ægypten, Den nære Orient, Grækenland og Italien finder man værker fra den vestlige kulturs vugge.

Antikkens modpol er Glyptotekets fornemme samling af fransk og dansk kunst fra det 19. og 20. årh. - bl.a. dansk guldaldermaleri, fransk impressionisme og en betydelig samling af fransk og dansk skulptur. Museet har i alt omkring 10.000 værker.

Glyptoteket arranger hvert år særudstillinger. Sæsonen igennem afholdes rundvisninger i samlingerne med forskellige temaer. Rundvisningerne foregår normalt søndag kl. 12.

Marmor for øl

Det er brygger Carl Jacobsen (1842-1914), hvis industrieventyr i slutningen af det 19. århundrede skabte det økonomiske grundlag for sin tids største kunstsamling. Jacobsen opkaldte samlingen efter sit bryggeri Ny Carlsberg, og da hans hovedinteresse var skulpturer, fik den tilnavnet ”glyptotek”, der betyder ”en samling af tilhuggede sten”.

Den tyske arkæolog Wolfgang Helbig var Jacobsens agent i Rom gennem 25 år. I denne periode skaffede Helbig mere end 950 skulpturer og etruskiske oldsager til Glyptotekets samlinger. Tiden var gunstig, Roms store byggearbejder medførte betydelige fund fra antikken, og samtidig solgte gældstyngede adelsfamilier ud af samlingerne. Jacobsens mand var på stedet og penge manglede ikke!

Kunst og arkitektur i skøn forening

Glyptoteket er et storslået bygningsværk, som på forunderlig vis formår at skabe en højtidsfuld stemning hos gæsten. Den imponerende hovedbygning i venetiansk renæssance, tegnet af Vilhelm Dahlerup, rummer samlingerne af dansk og fransk kunst. Bag denne byggedes senere en enkel, elegant, klassicistisk bygning til den antikke samling, tegnet af Hack Kampmann.

De to bygninger sammenbindes af den legendariske vinterhave, som er hovedbygningens overdækkede gård. Her findes også Café Glyptoteket. Samspillet mellem arkitektur og kunstværker er enestående!